Kızıma Mektuplar

6.hafta – Hamilelik Günlüğü

7 Aralık 2014

Hamilelik haftamdan tam emin olmamakla birlikte sanırım 6. haftanın içerisindeyim.

Düşük Hcg, Geç Yumurtlama, Geç Döllenme macerasından dolayı doktorum tarafından bana yeni regli tarihi verildi; sahte ama yeni regli tarihimin başlangıç günü 22 Ekim :) 22 Ekim tarihine göre hesaplamaları yapacakmışız. Bu durumda şu an 6 Hafta 4 günlük hamileyim ve tahmini doğum tarihi 29 Temmuz 2015 :) Bir ASLAN mı geliyor ne?

13 Aralık günü olan muayenenede kalp atışlarını dinlemek sanırım bize hangi haftada olduğumuz konusunu anlamamızda çok yardımcı olacak.

Hamilelik belirtilerime gelirsek klasik, bilinen belirtilerden; baş dönmesi, kusma, kokulara hassasiyet, duygusallık, kabızlık ben de hiç yok. Zorlasam bile midem bulanmıyor :) Tık yok.

Ara ara, bazen de sık sık çektiğim regli ağrısının birebir aynısı olan karın ağrım olmasa hamile olduğumu unutacağım. Ancak bu ağrılarım yazmak kadar basit değil, bazı geceler uykumdan bile beni sıçratacak seviyelere ulaşıyor. Genellikle 2-3 günde bir şiddetli karın ağrım oluyor. Bu ağrılar yatar pozisyondayken genelde olmuyor. Daha çok ani hareketler yaptığım zaman mesela yatarken aniden ayağa kalkınca oluyor. Ama korkulacak bir şey yokmuş. Bu ağrılar ‘Büyüme sancıları’ olarak adlandırılıyormuş. Rahim kaslarının,  ligamentlerin esnemesinden , rahim duvarının kalınlaşmasından kaynaklanıyormuş. ‘Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler’ kitabında her aradığım soruma cevap buluyorum ve bu beni çok mutlu ediyor, rahatlatıyor. Mesela bu karın ağrıları için kitabın dediği

IMG_0227.JPG

Kabızlık demişken ben de tam tersi bir durum var. Hiç sıkıntı çekmiyorum. Aksine  günde 3 kere çok rahat tuvalete çıkıyorum. İşte bu durum tam beni korkutmaya başlamışken kitap yine yardımıma yetişti ve bana harika bir motto öğretti ”  Hamilelik semptomları söz konusu olduğunda, normal çoğunlukla sizin için neyse odur!” Harika bir cümle!

 

IMG_0229.JPG

 

Bir diğer yaşadığım semptoma gelirsek, aynı regli öncesinden tanıştığımız  beyaz akıntı. Hamile olduğumu öğrenmeden önce bu akıntı sebebiyle sürekli tuvalete ayy regli oldum diye koşuyordum. Bazen azalan bazen çok artan bu akıntının sebebini kitaptan okuduktan sonra artık onu seviyorum!:) Tanıştırayım onun bir ismi var; Lökore

Sevgili, soylu amaçlı Lökore sağ olsun 40 lı Kotex  günlük ped  bu aralar bana maximum 5 gün dayanabiliyor .

IMG_0230.JPG

 

Ve son belirtim tabi ki; UYKU! Zaten ailece uyumayı çok severiz, sanırım 1 aydır akşamları gördüğüm maksimum saat 21.00 … Çılgınlar gibi, deliksiz uyuyorum. Uyusun da büyüsün :)

Benim için çok çok çok çok önemli bir diğer konu da KİLO durumu… Ömrüm boyunca hiç kilolu bir insan olmadım çünkü çocukluğumdan beri spor yapıyorum ve bizim evimizde bir gün bile bakkal/market ürünü görmedim. 27 yaşında hala hayatında hiç jelibon yememiş olan ender insanlardanımdır…Tereyağ, cips, cola bilmem ve sevmem. Evimize inanılmaz ama bir kez bile dışarıdan yemek söylemedik. Dışarıda yemek yemeği-eve yemek söylemeyi ilk üniversite hayatımda gördüm. Evde her yemeği annem ya da babam kendi yapardı, bende onları yerdim. Annem her yemeği mutlaka zeytinyağlı yapar, eve de başka yağ sokmaz. Mesela ben kızartma bilmem, bizim evde kızartma fırında az zeytinyağı ile yapılır. Çalışan anne baba olduğundan dolayı bazen evde yemek olmazdı, yemek yoksa yumurta kırıp onu yerdik. Şimdi moda olan şekersiz hayat yani; Sugar Free life / diet bizim evimizde bildim bileli vardır. Gofret, bisküvi vs. paketli market ürünlerini evimizde bir kez bile görmedim ben. Evimizde masamızda sürekli meyve, kuru kayısı, ceviz, badem, fındık olurdu, gelip gidip onu atıştırırdık. Ve tabi ki hiperaktif anne, baba ve çocuk üçlüsü! Biz hiç yerimizde duramayan, oturamayan, kurtlu denilen bir aileyiz. Aynı alışkanlıkları şimdi kendi evimde de sürdürüyorum. Koca popolu, şişman insanların asla anlayamadığı şey ise böyle yaşayarak mutsuz olmadığımdır. Ben yiyerek mutlu olmuyorum çünkü hayatımda beni mutlu eden bir çok başka şey var. Keşke böyle insanlar benim lokmalarım kadar kendi lokmalarıyla ilgilenseler.

Dolayısıyla bu hayat şeklimle zaten hamilelikte olması gereken beslenme şekli aynı. Benim hamile olduğum için değiştirmem gereken hiç bir alışkanlığım yok. Bu konuda çok şanslıyım. Sadece sporumun temposunu biraz azaltmam, hayat koşturmamı biraz dengelemem gerektiğini hissediyorum o kadar…

Boyum 1.63 cm. Hamile olduğumu öğrendiğimde 50 kg. dım.

Bugün 6 hafta 4 günlük bir hamile olarak kilom 50.1 kg

Tüm hamileliğimi hafta hafta Tefal Atlantis arkadaşım ile takip edeceğim :)

IMG_0221.JPG

 

Hijyen açısında güvenmediğimden dolayı son 4 senedir manikür ve pedikür yaptırtmıyorum. Evde kendi setlerim var onlar çok rahatlıkla işimi görüyor. Tabi ki hamileliğim süresince de pedikür-manikür yaptırmamaya, oje-dolayısıyla aseton kullanmamaya karar verdim. Sade ayaklarım ve tırnaklarım göz zevkini bozarsa kusura bakma artık :)))

Kilo konusuna takıntılıyım ancak bu demek değil ki ben kilo alamam amann bebek sağlıksız olsun. Asla! Doktorumun da dediği ‘ Elif 10 kilo ile bitireceğiz’ tüm kilolar sadece BEBEK için olacak… Sen bu şekilde, bildiğin, alıştığın şekilde devam et yeter. Zaten 3. ay sonunda hamilelikte beslenme konusunda uzman bir diyetisyen ile görüşmem var.

Mayo Clinic Sağlıklı Gebelik Rehberi’nde yer alan Hamileik Hedef Kilonuz ve Beden Kitle İndeksinizi Hesaplama tabloları çok hoşuma gitti;

Bu tabloya göre benim şu an Beden Kitle İndeksim 19. Yani; Sağlıklı. Bu sonuca göre hamilelik boyunca almam gereken hedef kilo 12-16 kg arasında… Ben hemen ortalama 13 den hesapladım ve  50+13= 63 kg olduğum zaman Beden Kitle İndeksim ne olacak diye baktım. Sonuç yani hamileliğimin en sonunda heseflediğim Beden Kitle İndeksim 24 ile yine SAĞLIKLI! Yaşasın. Umarım vücudum ve hormonlarım beni şaşırtmaz ve her şey sağlıkla sürüp sonuçlanır.

IMG_0242.JPG

 

Mayo Clinic Sağlıklı Gebelik Rehberi isimli kitap beslenme konusunu ne kadar güzel açıklamış;

 

IMG_0238.JPG

 

Sen iki canlısın iki kişilik yemelisin yalanına, saçmalığına ne müthiş bir açıklama değil mi?

Hamileliğiniz boyunca iki kişilik yemek yiyor olacaksınız ama bu durum iki misli yemek yiyeceğiniz değil iki misli daha sağlıklı besleneceğiniz anlamına gelir !!!! Bayıldım, bayıldım bu cümleye :) Devamında yazılmış olan da çok doğru; aslında sağlıklı beslenme başından beri gebelik planınızın bir parçası olmalıdır. İşte BU!

Zaten düzgün olan beslenme ve hayat şartlarımı, eşimle korunmayı bırakmaya karar verdikten hemen sonra hatta evin içinde bebek kelimesi dolanmaya başladıktan hemen sonra daha da iyileştirmek için ben çok çaba sarf ettim. Neden mi? Hem sağlıklı bir hamilelik için hem de hamilelikte uyulması gereken kurallara önceden kendimi ve vücudumu alıştırmak için… Neler mi yaptım? Sağlıklı beslenmeme devam ettim sadece şekersiz olmasına rağmen çikolatamı azalttım, türk kahvesi keyfimi 2 günde bire indirdim, Starbucks kahvemi Decaff istemeye başladım, ceviz sayımı biraz arttırdım…

Hamilelikte alınan kiloların dağılımını Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler isimli kitap çok güzel açıklamış;

 

IMG_0228.JPG

 

 

Sanırım burada çıkan 14 kg sonucunu artı eksi 3 oynatan Annenin Yağ Depoları kısmında yer alan 3 kg…

Ben evde oturan bir kadın, bir hamile değilim. Çalışıyorum, sabah 05.50 de kalkıyorum, 06.15 de evden çıkıyorum ve eve akşam 18.00 de geliyorum. Dolayısıyla tüm gün hareket halindeyim, bu da kilo kontrolüme yardımcı oluyor. İlerleyen notlarımda çalışan hamile bir kadının beslenme çantasında neler olmalı konusuna değineceğim.

Her şeyin başı sağlık.

Sağlıklı beden = Sağlık hayat

Haydi 13 Aralık !

 

 

 

 

    Bir Cevap bırakın

    %d blogcu bunu beğendi: