Röportajlar

Annemin Yemeği Gibi Gonca

13 Mayıs 2015

Çocukları için lezzetli ve sağlıklı yemekler arayan anneler için…

Hamilelik günlüğümde ve hayatımda en önem verdiğim şey; sağlıklı beslenme ve spor… Ben, sağlıklı bir bebek sahibi olmak için öncellikle beslenme alışkanlıklarını düzenlenmesi gerektiğini ve sağlığa önem verilmesini savunanlardanım. Bu sebeple sloganı görür gözmez “işte ben ben ben” dedim:)

200 yıl önce şekerin bulunması, 100 yıldan beri buğday ve pirincin kepeğinden ayrılması, son yıllarda unu beyazlatmak için zehirli maddelerin kullanılması, ayçiçeği, mısırözü, soya ve margarin gibi yağların aşırı tüketilmesi, gıdaların raf ömrünü uzatan koruyucu maddeler, peş peşe açılan fast food zincirleri, her şeyin hazırına ulaşılabilirlik sağlığımızın hızla bozulmasına sebep oldu… Ayrıca son yıllarda, bence yasaklanması gereken, çocukların yememesi gereken ürünler için yayınlanan özendirici reklamların da sağlıksız nesiller üzerinde etkisi olduğuna inanıyorum. En basit örneği; son zamanlarda neredeyse her çocuk alerji illeti ile savaşıyor…

Doğum yapan bir arkadaşımın bana tavsiyesi, “bebek gelmeden önce dinlen ve çocuk kitapları oku çünkü sonra kitap okuyacak vaktin olmayacak” şeklinde olunca dedim vardır böyle söylemesinin bir sebebi… Ben en iyisi benim için en hassas konu olan beslenme konusunda biraz araştırma yapayım. Çünkü bebeğim doğduktan ve katı gıdaya geçtikten sonra odaklanmam gereken sadece bebeğimin en iyi şekilde beslenmesi olacak biliyorum. Çocuklar için “Nereye kadar koruyacaksın” diye ezbere söylenen ve beni çok sinirlendiren bu cümleyi lütfen savunmayın.

Hamileliğimde bebeğime ne vereceğimi kendim seçebiliyorum ama doğduğu zaman bu ezbere konuşan dış çevre etkisi ile sanırım işim zorlaşacak. Annem beni kendi yemekleriyle, kendi ev yapımı ürünleriyle, market reyonlarından, dışarıda yemek yerlerinden uzak bir şekilde büyüttü. Üstelik bunu yoğun bir şekilde, özel sektörün içinde çalışan bir kadın olarak başardı. O halde ben de bebeğime en az bu kadarını yapabilirim! Anne olma yoluna girince ilk öğreneceğiniz isimlerin başında Ayşe Öner geliyor. Ayşe Öner’in web sitesinde yer alan “Beslenme” kısmından kendime notlar tutarken birden “Annemin Yemeği Gibi” projesi karşıma çıktı… Bu projeden önce Ayşe hanım ve diğer partnerleri ile birlikte 3 kadın, anne ve anne adaylarına yönelik, birçok konuda uzmanların da danışmanlığını alarak portal bir site olan www.ayseoner.com.tr’yi yaratmışlar ve burada anne ve çocuk üzerine her şey mevcutmuş, sadece yemek konusu hariç…

Annemin Yemeği Gibi projesinin sahibi Gonca Hanım, hem iki çocuk annesi olunca hem de uzun zamandır doğal-organik besinlerin temin edilmesinden ve sağlıklı yemeklerin yapılması konusunda uzmanlaşınca, Ayşe Öner’in önderliğinde anne ve anne adaylarına yol gösterecek olan “Annemin Yemeği Gibi” yemek bölümünü hazırlamaya karar vermiş. Annemin Yemeği Gibi içerik olarak; çocuklar için yemek tarifleri, lezzet hikayeleri ve adresleri şeklinde 2 bölümden oluşacak. Ayrıca güzel haber; Gonca Hanım ve Ayşe Öner birlikte Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş ile ilgili bir kitap hazırlığı içindeler.

Kitabın yemek bölümünde Annemin Yemeği Gibi projesinden tarifler de olacak. Kitabın eylül ayında basılması için çalışmalar son hızla devam ediyor. Hem kitapta hem de web sitesinde yayınlanan yazılarda olacak tüm tariflerin ortak özelliği; çocuklara doğal, sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak üzerine olacak. Bunun içinde tariflerinde, özellikle tatlılarda, tamamen şekersiz, alerjik bebek ve çocuklar için glütensiz ve mümkün olduğunca en doğal gıdalara (ev yapımı) yer verecekler.

Gonca hanımın “Mevsiminde sebze ve meyve tüketerek, her gün soframıza gelen yoğurdu, ekmeği, peyniri, makarnayı, domates soslarını evde yaparak, en azından evde yapılan kek, kurabiye gibi ürünlerde kaliteli unlar kullanarak, şekeri eve sokmayarak ve market ömrü uzun gıdalardan mümkün olduğunca uzak durarak, çocuklara doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak aslında çok da zor değil” sözlerine sonuna kadar katılıyorum;.

Elmalı Sütlaç (Şekersiz) Tarifi

1 yaş sonrası çocuklar için faydalı ve doyurucu şekersiz bir tatlı seçeneği…
Ayrıca emziren anneler için de kilo aldırmayan ideal bir tatlı!

1 lt. süt 1/2 çay bardağı su 1 çay bardağı pirinç 1/2 çay bardağı hurma şurubu 2 orta boy elma Biraz tarçın Bir tutam tuz

HAZIRLANIŞI: Elmaları küçük küçük doğrayıp, kendi suyunda yumuşayıncaya kadar pişirin. İçine pirinç, tuz ve suyu ekleyin. Kısık ateşte pirinçler açılıncaya kadar pişirin. Sütü azar azar ilave edip, ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın. Pirinçler piştiğinde hurma şurubunu ve tarçını ilave edin. Kaselere bölüştürüp soğumaya bırakın. Not: Tarif içerisinde yer alan hurma şurubu da tabi ki ev yapımı olmalıdır :)

Hurma şurubu tarifini www.ayseoner.com.tr den veya @AnneminYemegiGibi Instagram ve Facebook hesaplarından takip ederek de öğrenebilirsiniz. Ayrıca Gonca hanımın web sitesinde yayınladığı “Evde Kefir Yapımı” tarifini hafta sonu denedim, bayıldım. Bu sağlık dolu tarifi denemek isteyen anneler, tarif içerisinde kullanacakları kefir tohumunu da isterlerse Gonca hanımdan tedarik edebilirler! Gonca Hanım’a anneminyemegigibi@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Gonca Hanım’ı girişiminden dolayı tüm kalbimle tebrik ediyorum. Sayesinde çocuğuna lezzetli ve sağlıklı yemekler yapmak isteyen annelerin yanı sıra alerjik ve çölyak hastası çocukların annelerinin de yüzünün güleceğine eminim…

Şeker, dengesiz, sağlıksız beslenme düşmanı bir insan olarak çocuğum ve kendim için şekersiz, sağlık dolu tariflerini dört gözle bekliyorum. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için “Zararlı şeylerden ne kadar uzak tutabiliriz ki” mantığını gelin bir kenara atın ve hep beraber el ele vererek çocuklarımıza güzel beslenme alışkanlıkları kazandıralım.

    Bir Cevap bırakın

    %d blogcu bunu beğendi: