Blog

Ek Gıda Maceramız 1. hafta

29 Ocak 2016

Hayat işte… Pratiği hep farklı… Anne hissi denilen şey en güçlüsü ve en doğrusu…

Bahsi geçen arkadaş:)

1. Gün Akşam 22.01.2016 ; Patates, havuç, bulgur, zeytinyağı buharda haşlandı çıkan suyundan 2-3 tatlı kaşığı verildi…
Anne notu: Bu çocuk ne kadar iştahlı! Bıraksak tabağı da yutacak!

2.Gün 23.01.2016 Sabah; keçi loru, tam buğday ekmek içi, keçiboynuzu pekmezi, anne sütü bulamaç edildi … 3 saat sonra kustu, doktorumuz 3 gün mola dedi…
Anne notu: Aptal Elif doktorunu neden iyi dinlemedin, doktor 2-3 kaşık demiş, evet listede yazması lazım ama yazmıyor!, ama yine de bu kadar yemek çocuğa biranda yedirilir mi!, ama listede yazması gerekliydi!!, ben nereden bileyim ilk kez anne oluyorum! Yedikçe verdik… Çok mutsuzum.

3.Gün 24.01.2016; arada denemeler yaptım sonuç başarısız!
Anne notu: Mis gibi iştahlı çocuğun iştahını kaçırdık. Artık sadece anne sütü yetmez ki, ek gida almali, ya yemezse…

4.Gün 25.01.2016 ; arada denemeler yaptım parmağımla ağzına elma suyu sürdüm, ağzını sımsıkı kapattı, kızdı sonuç başarısız!
Anne notu: Ağlamak istiyorum!

5. Gün 26.01.2016 sabah; kahvaltı masasında karşısına geçip şapırdata şapırdata kahvaltı yaptım… Bildiğiniz görgüsüzler gibi şağur şupur… Baktım yalanmaya başladı… İnsan sonuçta canı var can çeker:) Yemişim yazılanları dedim ve hemen buharda azıcık patates ve havuç haşladım… 4-5 kaşık ağzını kocaman aça aça yedi… O sırada doktorumuz Yıldız hanım Beren’i merak ettiği için aradı, durumu anlattım. Tamam biraz ekmek içi deneyelim ve öğlene doğru elma deneyelim dedi. Ekmek içi başarılı, ufak ufak kuş besler gibi ağzına koydum yedi :) ( Buraya kocaman bir parantez. Ömrümden ömür gittiği, dünyanın donduğu anlardan biri oldu bu… Ekmeği severek yesin diye elime bir ekmek içi alıp Beren’e yaklaştım… Bir lokma ısırdım… Tam o sırada Beren kocaman ağzını açarak ekmeğe yapıştı ve bir anda ağzının içi komple ekmek içi ile doldu… O an hissettiklerimi yazamam… Aklıma hemen ilk yardım eğitiminin notlari gelmeye başladı… Beren’i hiç korkutmadım, tepki vermedim, bir-iki adım geri gittim ve ne yapacağını bekledim… Baktım ağzında geveliyor, hafif öksürüyor, kızarma-morarma yok… Tam o sırada ağzını açarak öğürmeye başladı… İşte o an benim beklediğim andı! Hemen küçük parmağımı ağzının içine kürek görevinde soktum ve ekmekleri ağzından çıkardım. Baktım bir kaç lokma kalmış yutuyor, sorun yok, bekledim… Yutması bitti… Hemen kucağıma aldım evin camını kocaman açtım yüzümüze rüzgar vurdurdum, gittim yüzünü yıkadım ve hemen emzirdim… Evet yaşadığından artık emin olmuştum, boğulmamıştı… Blw nin kralını yaptık sanırım… Çok korktum! Ah bu acemilik! )
Elma ise başarısız, elmayı sevmedi. Doktorumuz tekrar aradı durumu anlattım. Tamam ekmek bu şekilde verebilirsin, akşama patates+havuç karışımına elmayı da buharda pişirip ekle 4-6 tatlı kaşığı ver dedi. Sonuç şapur şupur yedi. Yaşasın!!! Doktorumuzla tekrar konuştuk; yarın bu karışıma 10 tatlı kaşığına kadar devam ve ekmek içine devam, ayrıca araya meyva girmek istiyorum armut deneyelim dedi. Sabah iki tavla zarı büyüklüğünde lor da denemeni istiyorum dedi.
Anne notu: Kendimi çok mutlu hissediyorum.

6. Gün 27.01.2016 sabah, doktorumuzun dün telefonda demesine rağmen lor vermedim, istemedi canım… Tam buğday ekmek içi verdim 3-4 parça ufacık, dün akşamki patates+havuç+elma karışımımızdan 4-5 tatlı kaşığı yedi, pek keyfi yoktu çünkü bugün kaka yapmadan geçen 3. günüydü, zorlamadım. Doktorumuz kaka için patates+havuç+balkabağı yapalım bugün dedi… Öğlen armut var… Öğlen kaka yaptı…! Kaka sonrası 5-6 kaşık aynı karışımımızdan yedi, biraz tam buğday ekmek içi yedi. Akşamüzeri elma ve armutu buharda haşladım 4-5 kaşık yedi. Akşam 8-9 kaşık yine patates+havuç+elma karışımımızdan yedi, bu kez karışıma 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekledim. Balkabağı vermedim.
Anne notu: Of o kakanın kokusu neydi!

7. Gün 28.01.2016 sabah az ekmek içi ve 1-2 tatlı kaşığı patates+havuç+elma yedi. Öğlen 10 tatlı kaşığı patates+havuç+balkabağı yedi. Akşamüzeri 5-6 tatlı kaşığı armut+elma yedi. Akşam 10 tatlı kaşığı patates+havuç+balkabağı+1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve azıcık tam buğday ekmek içi yedi.
Anne notu: Bu iş tamamdır. Kızımız çok şükür yemek yiyor:)

1. haftanın özeti ve annenin öğrendikleri;

– Beren’i yemek yemek için hiç zorlamıyorum. İstediği zaman yemek yiyor.
-Yemeklerden önce ve sonra Beren ile birlikte gidip elimizi, yüzümüzü yıkıyoruz.
-Emzirmeye devam ediyorum. Günde en az 7 kez emiyor. Ek gıda emzirmemi ve emmesini hiç etkilemedi.
-Beren gece 4-5 sularında emdiği için sabah pek aç olmuyor… 7 gibi uyanıp 8 e doğru tekrar uyuduğu için o zamana kadar hep emmek istiyor… Bu saatlerde denediğim tüm yemekleri reddetti. Dolayısıyla saat 10 da mutlu mutlu sabah uykusundan uyanana kadar ek gida vermiyorum. Sadece anne sütü alıyor. Saat 10 dan sonra emzirmeyi ek gida sonrasina birakiyorum. Kahve niyetine:)
-Doktorumuza gün içerisinde en az 3 kez rapor veriyoruz.
-Doktorumuza kakalarını gönderiyoruz. Ek gıda döneminde kaka bize çok şey anlatır diye… ‘ Rapor iyi devam ‘ diyor:))
-Balkabağına bayıldım. Ben de Beren ile aynı mı beslensem acaba:)
-Bu çocuğun iştahı kime çekti? ( Maşallah diyeyim.. Tamam popomu da sıktım )
-Artık gidip bir kahve içebilirimmmm dostlar!!! ( Tam 15 ay oldu!!! )

Bekle bizi 2. hafta :)

  • Günay
    20:40'de 8 Şubat 2016

    Merhaba bebeğim 20gün sonra ekgıdaya baslayacak bu ekgıda sürecinizi burdan anlatmaya devam ettirirseniz çok sevinirim.özellikle doktor listenizi ve önerilerinizi Van da çocuk doktoru var ama İstanbul gibi değil malesef sadece hastalık odaklı oluyor . Teşeklürler.

  • MİNE
    10:42'de 17 Mayıs 2016

    Sevgili Anne Tavşan, meyveyi ilk kez verdiğinizde buharda pişirerek mi verdiniz? Kızım 5 aylık ve doktorumuz meyve başlayalım dedi (elma, armut, muz). Çekincem, kızım tatlı tatlara alışırsa daha sonra sebzeyi sevmemesi. Bu konuda sizin düşünceniz nedir? Ayrıca yoğurt da başlayalım dedi, fakat bazı kaynaklarda yoğurdun daha sonra başlanması gerektiğini okuyorum. Sizin doktor da aynı şekilde önermiş. Nasıl hareket etsem bilemedim. Bu işler zor. Çok okuyunca insanın kafası çok karışıyor.

Bir Cevap bırakın

%d blogcu bunu beğendi: